همزمان با روز ملی دریای خزر، مدیر آبنگاری و امور جزرومدی سازمان نقشهبرداری کشور، از ادامه کاهش تراز آب این دریا در سال جاری خبر داد.
علی سلطانپور، مدیر آبنگاری و امور جزرومدی سازمان نقشهبرداری کشور ضمن اشاره به کاهش مداوم تراز آب دریای خزر از سال 2008 میلادی یادآور شد: «این کاهش تراز فقط در سال 2016 میلادی متوقف شد. بهطوریکه در این سال شاهد افزایش نسبی تراز آب دریای خزر بودیم ولی پس از آن، کاهش تراز آب دریا با میزان چهار و شش سانتیمتر به ترتیب در سالهای 2017 و 2018 ادامه یافت و در حال حاضر مقایسه تراز آب دریای خزر در هفت ماهه اول سال 2019 با زمان مشابه در سال 2018 نشاندهنده کاهش متوسط تراز این دریا به میزان 17 سانتیمتر است، بدینترتیب میتوان چنین نتیجه گرفت که از حجم این دریاچه حدود 63 میلیارد مترمکعب کم شده است».
وی افزود: «کاهش تراز آب دریا در پاییز سال گذشته به حدی بوده است که در انتهای سال 2018 و ابتدای سال 2019 عدد تراز کم سابقه 28.24- متر را تجربه کرده است».
سلطانپور خاطر نشان کرد: «در این مقایسه، از اطلاعات ایستگاههای ترازسنجی ساحلی نوشهر، فریدونکنار، امیرآباد و آستارا استفاده شده است که بهطور مداوم در حال پایش تغییرات تراز دریای خزر بوده و اطلاعات جمع آوری شده را به مرکز ارسال میکنند. با توجه به اینکه آب دریای خزر از رودخانههای ورودی تامین میشود، بنابراین میتوان از کاهش ورودی آب از این رودخانهها و به ویژه رودخانه ولگا به دریای خزر، به عنوان عامل اصلی کاهش تراز نام برد».
مدیر آبنگاری و امور جزرومدی با بیان این مطلب که افزایش تبخیر آب دریا ناشی از گرم شدن کره زمین نیز احتمالا روند کاهش تراز آب دریای خزر را تشدید کرده است، گفت: «کاهش تراز دریای خزر به این میزان در طول یک قرن گذشته کم سابقه بوده و فقط در دهه 70 میلادی آب دریای خزر، تراز کمتری را (29- در سیستم ارتفاعی شوروی سابق) تجربه کرده است».
سلطانپور در پایان گفت: «مقایسه هفت ماهه اول سال 2019 با زمان مشابه در سال 2018، کاهش تراز دریا را در طی این هفت ماه نشان میدهد؛ بهطوریکه میزان کاهش تراز دریا از 14 سانتیمتر در ژانویه 2019 به 24 سانتیمتر در جولای 2019 رسیده و میانگین تراز دریا در ماه جولای 2019 به مقدار 28- رسیده است. این در حالیست که بر اساس روند تناوبی تغییرات تراز آب دریای خزر، این دریا عموماً بالاترین تراز خود را در ماه جولای تجربه میکند».
