شفیعی: فرهنگ دادهانباری و ذخیره بیدلیل اطلاعات باید تغییر یابد/ لزوم مدرنسازی نظام آماری
رئیس سازمان نقشهبرداری کشور با اشاره به اینکه کارکرد آمار و اطلاعات، به مقوله برنامهریزی توسعه محدود نیست، تصریح کرد: «نباید از ذهن دور نگه داریم که با دادههای دقیق، قابل اتکا و بهروز و یک نظام اطلاعاتی پیشرفته، پویا و کارا میتوانیم از فقر، نابرابری، فساد و رانت هم پیشگیری کنیم، لذا هم با نگاه توسعهگرا و هم با دغدغههای عدالتخواهانه، دسترسی بهتر به اطلاعات و آمار دقیق یک اولویت برای کشور است. در این میان اهمیت اطلاعات مکانی انکارناپدیر است و مدرنسازی نظام آماری با تحول در تولید اطلاعات مکانی روزآمد محقق میشود».
به گزارش روابط عمومی سازمان نقشهبرداری کشور، مهندس مسعود شفیعی صبح روز دوشنبه 29 مهرماه 1398، در دومین روز از سلسله نشستهای تخصصی روز آمار و برنامهریزی با عنوان «نقش آمار در مدیریت و برنامهریزی توسعه» در سالن اجتماعات مرکز آمار ایران، بر ضرورت همکاری نزدیک بین این مرکز و سازمان نقشهبرداری کشور بهعنوان دو بازوی کارآمد سازمان برنامه و بودجه کشور برای در اختیار داشتن اطلاعات دقیق برای برنامهریزی و راهبری توسعه کشور تاکید کرد و نقصان در فعالیتهای هر یک از این دو نهاد زیر مجموعه سازمان برنامه و بودجه را باعث کم اثر شدن اقدامات دیگری دانست.
شفیعی با بیان اینکه باید فرهنگ دادهانباری و ذخیره و نگهداشت بیدلیل اطلاعات در مراکز متعدد کشور، تغییر یابد، گفت: «حتی در سطح درونسازمانها هم با این پدیده مواجه هستیم که قسمتها و دوایر مختلف، همزمان یک نوع داده را بر روی سرورها و رایانههای خود نگهداری میکنند و بهجای آنکه صرفاً دسترسی به اطلاعات از یک مرکز برای واحدهای مختلف برقرار شود، بخش اعظم ظرفیت نگهداری رقومی سیستمها به ذخیرهسازی دادههای تکراری اختصاص مییابد».
معاون سازمان برنامه و بودجه کشور در ادامه اظهار داشت: «برای داشتن یک نظام آماری پیشرفته، نهتنها نهادینه شدن فرهنگ تبادل اطلاعات بین دستگاههای اجرایی یک ضرورت است، بلکه لازم است امکان دسترسی عموم شهروندان نیز به اطلاعات مورد نیازشان فراهم شود و در این زمینه اجرای بیکم و کاست قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات میتواند بسیار راهگشا باشد».
وی از عزم جدی سازمان نقشهبرداری کشور برای ایجاد زمینه دسترسی همه کاربران اطلاعات مکانی به دادهها و نقشههای مورد نیازشان خبر داد و گفت: «البته برای تحقق این امر باید سرویسهای متعددی بر بستر ژئوپورتال زیرساخت ملی داده مکانی کشور که توسط این سازمان راهاندازی شده ایجاد شود و استفادهکنندگان نیز بهجای اصرار بر در اختیار داشتن اصل دادهها، با دسترسیهایی که برای آنان ایجاد میشود و بدون نیاز به ذخیره حجم عظیم داده، به بهرهبرداری از اطلاعات مکانی مورد نیازشان بپردازند».
رئیس سازمان نقشهبرداری کشور در بخش دیگری از سخنرانی خود به برنامههای این سازمان بهمنظور بهروزنگهداری نقشهها و اطلاعات مکانی مورد نیاز کشور اشاره کرد و اظهار داشت: «با توجه به فرایند زمانبَر تولید نقشه و اطلاعات مکانی جدید که گاهی برای کلانشهرهایی چون تهران بیش از یک سال به طول میانجامد، همانند بسیاری از کشورهای دنیا، استفاده از روشهایی که بهروز بودن نقشهها در حد فاصل زمان دو عکسبرداری تا حدود زیادی تضمین میکند را در دستور کار قرار دادهایم. برای بهروزنگهداری نقشههای بزرگ مقیاس شهری، مشارکت شهرداریها در اعمال تغییرات شهری روی نقشههای پایه تهیه شده و برای بهروز نگهداشتن نقشههای پوششی، تعیین متولیان ملی لایههای اطلاعات مکانی و تعریف نقش و مسؤولیت آنان در این موضوع ضروری است».
شفیعی گفت: «اجرای روش بهروزنگهداری نقشههای بزرگ مقیاس شهری کشور در حال حاضر مراحل آزمایشی خود را طی میکند و پس از حصول نتیجه به سرعت برای همه شهرهای کشور قابل تعمیم خواهد بود».
رئیس سازمان نقشهبرداری کشور همچنین به زمینههای توسعه همکاریهای این سازمان با مرکز آمار ایران اشاره کرد و تصریح کرد: «کارشناسان و کارکنان مرکز آمار ایران را به نوعی جز همکاران خود در سازمان نقشهبرداری کشور میدانیم؛ چرا که رسالت هر دو سازمان تأمین اطلاعات لازم برای اجرای برنامههای توسعه کشور است. بنابراین روز آمار و برنامهریزی در واقع نهتنها روز تجلیل از فعالان عرصه آمار کشور که روز بزرگداشت همه دستاندارکاران تأمین دادهها و اطلاعات مورد نیاز، از جمله اطلاعات مکانی است».
وی در خصوص چشمانداز تعامل سازمان نقشهبرداری کشور و مرکز آمار ایران تاکید کرد: «لازم است هم در سطح استانها و هم در سطح ملی شرایطی را فراهم کنیم که هماهنگی و همکاری نزدیکتری با هم داشته باشیم و در این چارچوب، مراحل تکوین تفاهمنامه همکاری جامع بین طرفین را دنبال میکنیم».
لازم به ذکر است که در این مراسم علاوه بر سخنرانی رئیس سازمان نقشهبرداری کشور و رئیس مرکز آمار ایران، دکتر فیروز توفیق؛ رئیس اسبق مرکز آمار ایران، مهندس شاهین قوامیان؛ مشاور رئیس سازمان نقشهبرداری کشور، احد رستمی صوفیانی؛ مدیرکل دفتر مطالعات و رفاه اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، دکتر محمدصادق علیپور؛ رئیس پژوهشکده آمار و چند تن دیگر از متخصصان با شرکت در میزگرد تخصصی به بیان نقطهنظرات خود پرداختند.